Kiek kainuoja valdininkų apetitas?(13)

Birutė SLAVINSKIENĖ | birute@kurjeris.lt

2014-03-31 16:37
Renaldo Malycho nuotrauka

Pernai už svečių maitinimo paslaugą Savivaldybė sumokėjo 24 su puse tūkstančio litų. Renaldo Malycho nuotrauka

Tauragės valdininkams priimant svečius dėl kuklių vaišių raudonuoti netenka – svarbūs svečiai Savivaldybėje vaišinami ištaigingai, badu nesimarina ir tarybos nariai. Panašu, kad kartais nukrypstama į kraštutinumą – besistengiant neatrodyti vargšais vėjais išleidžiamos įspūdingos pinigų sumos. O svečiai vaišių neretai nė pirštu nepaliečia, nors pinigus jos kainuoja nemažus. Kur nesuvalgytos vaišės nukeliauja, kaip sakoma, istorija nutyli.

Maistas – kaip stalo dekoracija

Kai Tauragės rajono savivaldybėje lankosi garbingi svečiai, juos priimti stengiamasi prašmatniai. Antai neseniai Tauragėje lankęsi Seimo nariai Irena Degutienė, Stasys Šedbaras, Jurgis Razma susitiko su rajono meru. Buvo 10 val. ryto, tad ant stalo mero kabinete bematant atsirado vaišių: kavos, arbatos, mažų sumuštinukų, sausainių, didžiulė vaisių kupina lėkštė. Joje buvo dailiai sudėliota pačių įvairiausių vaisių: kriaušių, obuolių, apelsinų, vynuogių ir netgi braškių. Išties įspūdinga. Per visą susitikimą tik viena viešnia paėmė vieną vienintelį sausainuką. Beje, jį sukramčiusi pagyrė, kad skanus, ir sakė prieš važiuodama namo nusipirksianti. (Jei neklystu, tai buvo J.Gečienės įmonės kepami „Sveikuolių“ sausainiai – aut.past.).

Visa kita liko nepaliesta. Didelė tikimybė, kad taip vyksta kone nuolat. Juk svečiai į Savivaldybę atvyksta ne pavalgyti. Nuo noro prisišveisti iki soties juos tikriausiai sulaiko ir etiketo patarimai.

Likučių nėra“

Iš kur atkeliauja ir kur nukeliauja visos šios vaišės? Negi išmetamos? O gal šaldytuve laukia naujų svečių? O galbūt Savivaldybės darbuotojai susirenka draugiškų priešpiečių ir „sunaikina“ nuo nevalgių svečių likusias vaišes?

Tokiais reikalais besirūpinanti Tauragės rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vedėja Rima Marozienė, paprašyta apie tai papasakoti, raštu „Tauragės kurjeriui“ atsakė: „Tauragės rajono savivaldybės administracija yra pasirašiusi sutartis dėl maisto paruošimo, tiekimo, stalų

dekoravimo ir serviravimo su UAB „Senasis Medvėgalis“, D.Albrechtienės įmone, UAB „Gabutis“, UAB „Bacas“. Maitinimo paslauga užsakoma priimant užsienio valstybių asmenis, delegacijas, svečius ir juos lydinčius asmenis, darbo, oficialių susitikimų metu. Tiekėjas  parenkamas atsižvelgiant į svečių skaičių, renginio pobūdį. Per 2013 m. už maitinimo paslaugą sumokėta 24 505,49 Lt“.

Pasak R.Marozienės, geriamąjį ir mineralinį vandenį, vienkartinius puodelius pagal sutartį tiekia UAB „Eden Springs Lietuva“. Per 2013 metus už šią paslaugą sumokėta 8073 Lt.

O kaip dėl „ko nors stipresnio“? „Alkoholinius gėrimus, jeigu to reikalauja protokolas, patiekia priėmimą aptarnaujantys tiekėjai“, – atsakė R.Marozienė.

Pasak jos, tiekėjai pagal Viešųjų pirkimų įstatymą parenkami apklausos būdu.

Pasak skyriaus vedėjos, kiek ir ko užsakyti, suderinę su įstaigos vadovu, pasako už renginį (priėmimą) atsakingi asmenys. „Maisto užsakoma tik tiek, kiek dalyvauja asmenų. Furšeto tipo priėmime maisto užsakoma 70 proc. nuo kviestų asmenų skaičiaus. Likučių nėra“, – rašoma R.Marozienės atsakyme.

Negi svečių nepaliestas maistas turi savybę tiesiog išgaruoti? Paprašėme darsyk paaiškinti, kur dingsta maistas po vaišių. Bendrojo skyriaus vedėja atsakė tą patį:

– Jokių likučių nebūna, nes maisto užsakoma tiek, kiek reikia. Neretai tą pačią dieną apsilanko ir daugiau svečių. Jei šis tas po pirmųjų svečių lieka, pavaišinami ir kiti. Savivaldybės darbuotojai ten neužeina, tad ir nesivaišina.

Tauragės rajono savivaldybės meras Pranas Petrošius, paklaustas apie svečių vaišes, gerokai nustebo. Jis įsitikinęs, kad vaišinti svečius reikia:

– Juk ir lietuviškas vaišingumas, ir etiketas reikalauja svečius pavaišinti. Be to, į Savivaldybę jie užsuka ne vieną kartą per dieną. Būna, kad po rytinio susitikimo jie važiuoja į rajono įmones ar įstaigas, paskui vėl grįžta į mano kabinetą, tada gal daugiau pasivaišina. Visaip būna. Bet kokiu atveju, nemanau, kad vaišėms skiriami pinigai išleidžiami vėjais.

Jis įsitikinęs, kad mūsų savivaldybė šioms reikmėms išleidžia tikrai nedaug.

– Manau, kad kiti rajonai išleidžia daugiau. Nors tai ir ne mano reikalas, kiek kiti rajonai išleidžia... – svarstė meras.

Kaip tarybos nariai „kirminą marina“

Savivaldybėje gyvuoja tradicija tarybos nariams po kiekvieno posėdžio susirinkti mažojoje salėje. Ten jie bendrauja, diskutuoja, o kartu ir užkandžiauja. Kiek tam skiriama lėšų? Ir apskritai, ar tarybos nariai per valandą ar dvi trunkančius posėdžius taip išalksta, kad būtinai turi pasistiprinti? Be to, jie juk ir taip gauna net po 1000 Lt vadinamosioms kanceliarinėms išlaidoms, taigi galėtų ir patys už maistą sumokėti.

„Po posėdžio tarybos nariams užsakomi šalti užkandžiai, kava, arbata, mineralinis vanduo. Tam skiriama iki 400 Lt iš reprezentacinių lėšų. Karšti patiekalai neužsakomi. Tarybos posėdžiai paprastai vyksta kartą per mėnesį“, – lakoniškai konstatuojama Bendrojo skyriaus vedėjos atsakyme.

Daugiau santūrumo

Tarybos narys Raimondas Matemaitis mano, kad po posėdžių rengiami pasisėdėjimai reikalingi:

– Esame skirtingų pažiūrų, mūsų nuomonės neretai skiriasi, tad pasikalbėti, sužinoti vienas kito poziciją būtina. Taigi kalbėtis reikia, bet tuo pačiu metu valgyti iš tiesų nebūtina. Kai vaišina, tai ir vaišinamės, bet puikiai atsieitume ir be to, – svarstė jis, tuo pačiu užtikrinęs, kad alkoholio tarybos nariai užkandžiaudami tikrai nevartoja, nors, esą užpraeitoje kadencijoje taip neretai būdavo.

Paprašytas pakomentuoti Savivaldybės svečiams tiekiamas vaišes, tarybos narys sakė:

– Egzistuoja gero tono taisyklės, pagal kurias svečius pavaišinti privalu. Vis dėlto meras reprezentuoja savivaldybę. Kita vertus, santūrumas, taupumas irgi neturi būti pamirštas. Kaip sakoma, kas su saiku, tas gerai.

Valgyti – tam skirtoje vietoje

Tarybos narė I.Skurvydienė, paprašyta išsakyti savo nuomonę apie vaišes, sakė po tarybos posėdžio privalanti skubėti į darbą, todėl prie kavos ar arbatos puodelio pabendrauti su kitais tarybos nariais dažniausiai galimybės neturinti.

– Šiemet kažin ar bent kartą buvau, – bandė prisiminti tarybos narė.

Vis dėlto ji įsitikinusi, kad pabendrauti tarpusavyje tarybos nariams naudinga, tik jie tikriausiai visi išgalėtų sumokėti, todėl dengti šias išlaidas iš reprezentacinių lėšų gal ir nereikėtų.

– Esu medikė, maistą vertinu labai rimtai ir žinau, kad atėjus laikui pavalgyti būtina. Kažkada esu siūliusi visiems kartu užsisakyti karštus pietus ir patiems už juos sumokėti. O dar geriau būtų valgyti tam skirtoje vietoje – kokioje nors kavinėje. Kai įstaigoje sklinda maisto kvapai, kitiems, nevalgantiems, nelabai malonu. Tą patį galiu pasakyti ir apie vaišes į Savivaldybę atvykstantiems svečiams. Ar nebūtų geriau jas rengti viešojo maitinimo įstaigose? Taip ir vietos verslą labiau paremtume, – sakė ji.

O ką apie tai galvoja rajono meras P.Petrošius? Išgirdęs klausimą, jis nusijuokė:

– Visų pirma, tarybos nariai po posėdžio renkasi ne pasivaišinti, o pasitarti: aptarti pasibaigusį posėdį, susitarti dėl kito posėdžio datų ir klausimų. O kalbėdamiesi išgeria kavos ar arbatos, suvalgo kokį vaisių ar sausainį. Nematau dėl to jokios problemos, lėšos tam skiriamos minimalios.

Skaityti komentarus (13) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras