Turkas neketina pasiduoti(18)

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ | zydrune@kurjeris.lt

2012-03-19 16:04
Žydrūnės Jankauskienės nuotrauka

Šioje vietoje turi „išdygti“ dar viena Ahmedui Ince priklausanti kavinė. Autorės nuotrauka

Prieš savaitę skandalingai uždaryta užkandinė „Pas Ahmedą“ galės tęsti savo veiklą. Aprimus aistroms, Ahmedas Ince sako neketinąs lengvai nuleisti rankų ir savo verslą Tauragėje ne tik tęsti, bet dargi išplėsti. Mat pernai jo įmonė laimėjo konkursą vasaros lauko kavinei miesto centrinėje aikštėje steigti. Tiek veterinarijos specialistai, tiek savivaldybės administracija A.Ince sumanymams neprieštarauja.

Bus atidaryta artimiausiu metu

Ketvirtadienį A.Ince dar kartą apsilankė „Tauragės kurjerio“ redakcijoje ir šįkart su šypsena pasakojo apie verslo planus. Vyras neslepia, kad žino savo konkurentų užmačias, tačiau apie tai ketina papasakoti kitąkart.

– O dabar atėjau apsakyti, kad, nepaisydamas jų norų mane kaip verslininką sužlugdyti, savo veiklą ketinu tik plėsti. Ir padarysiu tai pačiu artimiausiu metu – vos turėsiu tam tinkamas sąlygas. Tauragiškiams surengsiu atidarymo šventės savaitę. Kai vėl bus atverta kebabinė „Pas Ahmedą“, pirmąją darbo dieną vėl vaišinsiu patiekalais, kol bus sunaudota 100 kilogramų mėsos. Vėliau (tą pačią ir kitą dieną patiekalai kainuos perpus mažiau nei įprastai, o visą likusią savaitę visus didžiuosius patiekalus pardavinėsiu po 5 litus, – žada A.Ince.

Tačiau kada kebabinė atvers duris, vakar A.Ince pasakyti dar negalėjo. Tai gali įvykti bet kuriuo metu – vos bus gautas leidimas iš veterinarijos tarnybos.

Viskas įmonės rankose

Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininkas Matas Kazlauskas vakar patikino, kad prieš savaitę kebabinėje „Pas Ahmedą“ surengtas patikrinimas tolimesniems A.Ince verslo planams įtakos neturės. Žinoma, jeigu maisto gamintojas ir tiekėjas sutvarkys įmonės techninę būklę, tinkamai parengs dokumentus.

– Tačiau, kaip ir prieš savaitę, noriu pabrėžti, kad minėta įmonė maisto tvarkytojo pažymėjimą turi gauti iš naujo, t.y. įsiregistruoti kaip naujas viešojo maitinimo paslaugas teikiantis subjektas. Įstatymas numato, kad įmonė, ketinanti teikti viešojo maitinimo paslaugas, pirmiausia turėtų pateikti prašymą. Jį mūsų tarnyba gali įvertinti per 20 dienų. Jeigu įmonės dokumentacija tvarkinga, visi darbuotojai gali dirbti ruošdami maistą, o įranga atitinka maisto tiekimo įmonei keliamus reikalavimus, Tauragėje toks leidimas gali būti išduotas per savaitę. Tad A.Ince tikrai suspėtų iki gegužės 1 dienos ne tik atidaryti savo užkandinę, bet ir išplėsti veiklą, tačiau apie tai mes nieko nežinome. Mat jeigu įmonė, besiverčianti maitinimu, savo veiklos nepapildo kita veikla, atskirai į VMVT verslininkui kreiptis nereikia, – aiškino M.Kazlauskas.

Pašnekovas pabrėžė, kad kovo 8 d. maisto gamyba verstis buvo uždrausta UAB „Emtevi“. Nors tuo pačiu adresu (Vytauto g. 62) yra įregistruota ir kita įmonė – UAB „Amed“, kurios savininkas yra A.Ince. Dar M.Kazlauskas patikino, kad veterinarijos tarnyba vadovaujasi įstatymu ir veikia pagal konkrečiai apibrėžtas normas. VMVT tikrintojams esą nesvarbūs jokie kiti veiksniai: nei nacionalinės verslininko ypatybės, nei kitų maisto tiekėjų galima konkurencija. Be to, leidimas, M.Kazlausko teigimu, yra išduodamas ne konkrečiam asmeniui ar įmonei, bet maisto tiekimo vietai. Tad kokiu pavadinimu įmonė besivadintų, VMVT viršininkas žada gilintis tik į techninius, maisto tiekimo įmonei keliamus reikalavimus.

Steigs lauko kavinę

Į Tauragę su turkiškais patiekalais prieš penkerius metus atkeliavęs A.Ince pernai laimėjo savivaldybės paskelbtą konkursą lauko kavinei miesto aikštėje steigti. Tauragės rajono savivaldybės administracijos Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja Genovaitė Pukelytė buvo viena šio konkurso organizatorių. Ji patvirtino, kad konkursą vasaros lauko kavinei aikštėje su fontanu laimėjo UAB „Emtevi“. Konkurso laimėtojai šią aikštę turi teisę nuomotis trejus metus. Pagal konkurso sąlygas lauko kavinė dirbs tik vasarą: nuo gegužės 1 d. iki spalio 1 d. Išimtis – kitais metų laikais vykstančios šventės, masiniai susibūrimai. Kadangi konkursas buvo laimėtas pernai vasaros pabaigoje, iki rudens abi lauko kavinės (kita laimėtoja teiks identiškas paslaugas kitoje miesto aikštėje – aut.past.) savo veiklos nepradėjo. Tad tikimasi, kad jos tai padarys šiemet.

A.Ince viliasi, kad jo lauko kavinė galės veikti ne tik šiltuoju metų laiku, bet ištisus metus. Apie tai, kur ir ką jis planuoja statyti, kokius patiekalus gaminti, verslininkas nutyli.

– Tegul tai bus staigmena. Be to, nenoriu pradėti kalbėti iš anksto. Tačiau kad tokia kavinė šiemet aikštėje atsiras, galiu garantuoti, – vakar sakė A.Ince.

Savivaldybės darbuotoja konkursą laimėjusios įmonės vadovui neprieštarauja – konkursas laimėtas ne vieneriems metams.

– Mums nesvarbu, su kokiais rūpesčiais verslininkas susiduria. Mes išnuomojome jam vietą ir imame nuomos mokestį. Ar jam tai apsimoka, turi spręsti tik pats konkurso laimėtojas. Iki šiol jis mums nesiskundė. Bet ir paslaugų nė viena iš laimėtojų dar nepradėjo teikti, – vakar komentavo situaciją G.Pukelytė.

Turimais duomenimis, A.Ince išsinuomojo 70 kv.m plotą tarp fontano ir prekyvietės „Ramunė“.

Turko populiarumo paslaptis

Tie, kas jau pamėgo turkiškus patiekalus, spėjo įvertinti įvairiose prekybos vietose gaminamų kebabų kokybę. Ne paslaptis, kad dažnas lietuvaitis, sumanęs verstis turkišku amatu, apsirinka – verslas žlunga dėl nemokšiškumo. Tokių užkandinių esama ir mūsų mieste: vienur gaminiai pusžaliai, kitur – nemokšiškai patiekti ir t.t. O A.Ince užkandinėje maistas visada patiekiamas patogiai supakuotas, yra skanus ir nebrangus. Gal todėl kovo 8-ąją, kai nuspręsta iš naujo patikrinti ir uždaryti vos prieš pusvalandį po patikrinimo atsidariusią užkandinę, tauragiškiai nieku gyvu nenorėjo sutikti su tikrintojais. Vaikai ir paaugliai dar ilgai stypsojo ir laukė galutinio verdikto – galbūt bus leista toliau tiekti turkiškus kebabus. Jau tada A.Ince ir jo draugė Jurgita džiaugėsi tokiais ištikimais pirkėjais, kurie pasipriešino tikrintojams, neleido uždaryti kebabinės tikrinimui. Tiesa, tai nesibaigė geruoju – VMVT darbuotojai atvyko antrą kartą ir jau su policija užkandinę uždarė. Paklaustas, kokia jo gaminių populiarumo Tauragėje paslaptis, A.Ince atsako, kad pirkėjai renkasi kokybę.

– Daugelis mano konkurentų iš vieno kilogramo mėsos sugeba pagaminti 10 kebabų. O mano užkandinėse iš to paties kiekio mėsos išeina tik 4–5 kebabai. Manau, tai daug ką pasako. O pirkėjų neapgausi – kartą pabandę, jie jau žino, kur galima gauti sotesnio maisto už tą pačią kainą, – atvirauja kebabinės „Pas Ahmedą“ savininkas.

Skaityti komentarus (18) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras