„Kebabinės“ pripažintos rizikos zonomis(101)

Daiva SITNIKIENĖ | daiva@kurjeris.lt

2008-01-22 08:00

Viena po kitos Tauragės mieste tarsi grybai po lietaus dygstančios „kebabinės" šiemet atsidurs po padidinamuoju maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų stiklu. Nors iki šiol didelių problemų nebūta, įvertinusi kebabų prekybos vietų riziką Tauragės apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba „kebabines" iš anksto neįspėjusi tikrins dažniau, nei tai darydavo ankstesniaisiais metais. Šiuo metu Tauragėje veikia devynios prekybos vietos, kuriose prekiaujama kebabais. Keturios „kebabinių" įsikūrusios nameliuose ant ratų. Prieš ketverius metus pirmoji kebabais pradėjo prekiauti Taurų kaime įsikūrusi UAB „Ežeruona".

Maitinimo įmonėms - vienodi reikalavimai

Kebabai - nuo didelio ant iešmo užmauto kūgio formos mėsos gabalo nupjaustyta mėsa, kartu su daržovėmis ir padažu suvyniota į tešlos blyną (lavašą) ar perpjautą duonelę, tapo populiariu, sočiu ir greitu užkandžiu. Ypač šį greitąjį maistą pamėgo jaunimas. Tačiau nameliai ant ratų, kuriuose prekiaujama kebabais, gaiviaisiais ir karštais gėrimais, ne vienam tauragiškiui kelia abejonių. „Ar tokiose priekabėlėse įmanoma laikytis visų higienos reikalavimų?" - ne kartą domėjosi mūsų skaitytojai.

Atsakymo į skaitytojų klausimą pasiteiravome Tauragės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojo Mato Kazlausko. Pasak jo, „kebabinėms" taikomi tokie pat teisiniai aktai ir reikalavimai, kaip ir įprastoms maitinimo įmonėms. Prieš atidarant kebabų kioską reikia gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Darbo metu, kaip ir visose maitinimo įstaigose, būtina laikytis geros higienos praktikos taisyklių, stebėti temperatūrą. Darbuotojai privalo būti išklausę higienos žinių kursus, turėti asmens medicinos knygeles. Visos žaliavos ir naudojami produktai - savo atitikties dokumentus. Net ir namelyje ant ratų turi būti plautuvė, tekantis šaltas ir karštas vanduo, vėdinimo sistema, kebabų paruošimo stalas, šaldymo vitrina. Patalpų sienos, stalų paviršiai turi būti iš lengvai plaunamų, valomų dezinfekuojamų paviršių. Darbuotojams turi būti įrengta persirengimo vieta, jie privalo vilkėti specialią aprangą.

Gautas vienas skundas

Pagrindiniai pažeidimai, kuriuos dažniausiai aptinka tikrintojai, - higienos ir technologinių reikalavimų nesilaikymas, netinkamai laikomos žaliavos, nekokybiškos daržovės, prasta ventiliacija.

Pernai Tauragės apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo vieną skundą dėl kebabų gamybos vietų. Šios tarnybos viršininko pavaduotojas M.Kazlauskas „Tauragės kurjeriui" pasakojo, kad blogai pasijutęs žmogus įtarė užsikrėtęs salmonelioze. Salmoneliozei ištirti buvo paimtas kebabo mėsos mėginys. Ištyrus paaiškėjo, kad skundas nepagrįstas. Pasak specialisto, panašūs skundai, kuriuos gauna Tauragės apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, pasitvirtina mažiau nei 50 procentų.

Nustatyti savikontrolės pažeidimai

Šiemet Tauragės apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko patikrinimus S.Zubrickaitės ir UAB „Zidex" „kebabinėse". Abi šios maitinimo įstaigos įsikūrusios už miesto centro važiuojant link Skaudvilės. Dešinėje kelio pusėje esančioje „Zidex" „kebabinėje" nebuvo atliktas vidinis savikontrolės sistemos auditas. Įmonės savikontrolės plane jį numatyta atlikti trečiąjį šių metų ketvirtį. Savikontrolės auditą įmonės turi atlikti kartą per metus. Kitų pažeidimų nenustatyta.

M.Kazlauskas prisiminė atvejį, kai 2006 metų rugpjūtį dėl higienos ir technologijos pažeidimų buvo laikinai sustabdyta devynaukštyje prie autobusų stoties įsikūrusi UAB „Rotoksema" priklausanti „kebabinė". Tačiau po aštuonių dienų, kai buvo įvykdyti tarnybos reikalavimai, „kebabinė" vėl atvėrė duris. Dėl kai kurių trūkumų pernai užtruko tai pačiai bendrovei priklausančios „kebabinės" atidarymas Stoties gatvėje. Vasarį gavus prašymą pradėti veiklą ir įvertinus kiosko būklę buvo nustatyta daugybė trūkumų: nebaigta įrengti ventiliacija, nebuvo tekančio šalto ir karšto vandens, neįrengta persirengimo vieta darbuotojams, kioskas neturėjo plovimo ir dezinfekavimo medžiagų, darbui netiko specialieji darbuotojų drabužiai. Šios „kebabinės" atidarymo tauragiškiams teko laukti iki gegužės pabaigos - tol, kol buvo pašalinti visi trūkumai ir bendrovei išduotas maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas.  

Kol kas nepasitaikė atvejo, kad kuri nors „kebabinė" Tauragėje būtų uždaryta visam laikui.

Vietinių įmonių mėsa - retenybė

Daržovės kebabams ruošiamos prekybos vietoje, tačiau mėsos pusgaminius beveik visos Tauragės „kebabinės", kaip nurodo Tauragės apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, perka iš vienos ir tos pačios įmonės Kaune. Mėsos pusgaminiai kebabams atvežami šaldyti.

Tačiau šaldytus mėsos pusgaminius perka ne visos kebabais prekiaujančios įmonės. Prekyvietėje Prezidento gatvėje turkiškais kebabais prekiaujanti UAB „Rijanetas" ir neseniai veiklą pradėjusi UAB „Murach Auto" perka šviežią mėsą iš vietinių gamintojų. „Murach auto" kebabais prekiauja mobiliuosiuose nameliuose ant ratų. Šiuo metu šios bendrovės „kebabinės" veikia Tauruose ir Veterinarijos gatvėje.

Skaityti komentarus (101) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras