Jono Gedmino paukščių fermoje - visiška betvarkė(27)

kurjeris.lt inform. | redakcija@kurjeris.lt

2016-08-23 16:57

Maisto tvarkymas buvo vykdomas fermos patalpose, kurios vizualiai nešvarios, neremontuotos ir įrengtos neužtikrinant saugaus maisto tvarkymo. VMVT nuotrauka

Rugpjūčio 22 dieną Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai (toliau – VMVT Tauragės VMVT) kartu su Tauragės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento, Tauragės rajono agentūros pareigūnais atliko patikrinimą ūkininko Jono Gedmino paukčių fermoje esančioje Griežpelkių k., Lauksargių sen., Tauragės r. sav.

Patikrinimo metu Jono Gedmino paukščių fermoje rasta apie 5000 vnt. įvairaus amžiaus mėsinių paukščių (broilerių), nors šių metų liepą buvo deklaruota 499. Toje pačioje fermoje buvo vykdomas užaugintų ūkyje paukščių skerdimas, paukštienos skerdenos išpjaustymas, paukštienos mėsos smulkinimas ir mėsos konservų gamyba, neturint veterinarinio patvirtinimo ar registravimo atitinkamoms veikloms.

Maisto tvarkymas buvo vykdomas fermos patalpose, kurios vizualiai nešvarios, neremontuotos ir įrengtos neužtikrinant saugaus maisto tvarkymo. Maisto ruošimo patalpoje rankų plovimui nebuvo plautuvių su tekančiu šaltu ir karštu vandeniu ir įrangos skirtos įrankių dezinfekavimui.

Patikrinimo metu vienoje fermos patalpoje, tuo pačiu metu, buvo laikomi gyvi paukščiai narvuose, vykdomas paukščių skerdimas bei išpjaustymas.

Maisto tvarkymas buvo vykdomas ant  medinių euro padėklų ir kitų medinių drėgmę sugeriančių paviršių , kurie  vizualiai nešvarūs, nelygiu paviršiumi, sunkiai plaunami ir dezinfekuojami.

Paukštienos išpjaustymo vietoje tarp medinių lentų susikaupę nešvarumai, voratinkliai bei paukščių plunksnos. Tarpuose sudėtos plovimui naudojamos pelėsiu padengtos kempinės, nešvarūs darbo įrankiai ir kitas gamyboje naudojamas smulkus inventorius.

Maisto tvarkymo ruošimo patalpoje sudėtas nešvarus valymo inventorius, kurio naudojimo paskirtis neaiški. Taip pat gamybinėse patalpose pridėta nešvaraus ir nenaudojamo inventoriaus. Maisto ruošimo patalpose jaučiamas stiprus paukščių fermos specifinis kvapas.

Patikrinimo metu maistą tvarkė trys darbuotojai, kurių darbo apranga netvarkinga, nedengianti asmeninius rūbus. Darbuotojai nepateikė asmens medicininių knygelių ir higienos žinių išklausymo pažymėjimų.

Patikrinimo metu šaldikliuose, šaldymo ir gamybinėje patalpose rasta apie 1,5 tonos užšaldytos išpjaustytos paukštienos, valgomųjų paukštienos subproduktų, smulkintos paukštienos mėsos ir paukštienos konservų, kurie nebuvo identifikuoti, t. y. nebuvo galimybės nustatyti, kada pagaminti, kokiomis sąlygomis buvo laikyti ir koks realizacijos tinkamumo vartoti  terminas.  VMVT Tauragės VMVT viršininko sprendimu minėtų maisto produktų tiekimas į rinką buvo uždraustas bei nurodyta saugiai sunaikinti ir pateikti įrodančius dokumentus.

Patikrinimo metu nustatyta, kad skerdimo atliekos laikomos lauke ir nėra tvarkomos kaip šalutiniai gyvūniniai produktai (ūkininkas nepateikė dokumentų, įrodančių šalutinių gyvūninių produktų tinkamą tvarkymą). Iš fermos patalpos pastato išvestas nuotekų vamzdis pro kurį nuotekos patenka į lauke esančią atvirą duobę ir skleidžia nemalonų specifinį kvapą.

Nepatvirtinta maisto tvarkymo veikla VMVT Tauragės VMVT viršininko sprendimu uždrausta ir taikyta bauda pagal ATPK.

VMVT primena, kad žmonės įsigydami tokią produkciją rizikuoja ne tik savo, bet ir savo artimųjų sveikata ir prašo išlikti budriais bei sužinojus apie nelegaliai vykdomą maisto tvarkymo veiklą nedelsiant pranešti VMVT.     

Skaityti komentarus (27) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras