Tauragės miškuose – pirmieji grybai(4)

Simona URBONAVIČIŪTĖ | simona@kurjeris.lt

2014-04-22 08:25
Simonos Urbonavičiūtės nuotrauka

Tauragės miškuose jau dygsta bobausiai. Autorės nuotrauka

Kaip teigia lrytas.lt, Dzūkijos miškuose jau prasidėjo grybavimo sezonas. Vietos gyventojai renka pirmuosius pavasarinius grybus – bobausius. Grybavimo sezoną jau galima skelbti ir Tauragėje, mat atšilus orams miško tankmėje pradeda dygti bobausiai.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja vartotojus, kad bobausiai yra nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

Skirtingų formų bobausiai nuodingi nevienodai. Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2–1,6 g nuodo giromitrino, o džiovintų – nuo 15 mg iki 6,4 g giromitrino. Jis neegzistuoja grynas, o atsiranda hidrolizės būdu jau išrovus grybą. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius ilgiau nei 10 min. iš jų pašalinamas iki 99,5 proc. Nuodas labai lakus, jis ir lemia malonų ir stiprų bobausių kvapą. Nuodas ypatingas tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti dozė ir labai sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Priklausomai nuo organizmo jautrumo nuodui, susirgti gali tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus. Mirtina giromitrino dozė vaikams – 10–30 mg/kg, suaugusiesiems – 20–50 mg/kg.

Apsinuodijus dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas.

Kad būtų išvengta neigiamo bobausių poveikio, specialistai pataria rinkti tik gerai pažįstamus grybus, surinktus apdoroti tą pačią dieną, nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių. Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai. Verdant bobausius būtina vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų. Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus būtina nusiplauti rankas. Džiovinant bobausius juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po dviejų mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

Tauragės visuomenės sveikatos centro Viešųjų ryšių specialistė Daiva Genienė pataria prieš valgant grybus įvertinti riziką, mat grybuose esantis giromitrinas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Skaityti komentarus (4) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras