Specialistų išvada: „Seneliams tiekiamas maistas tikrai prastas“(11)

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ | zydrune@kurjeris.lt

2014-10-23 10:40

Seneliams tiekiamą maistą tikrino VMVT darbuotojai. VMVT archyvo nuotrauka

Tauragės apskrities maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) po publikacijos laikraštyje ,,Tauragės kurjeris“ patikrino maisto kokybę Lauksargių senelių globos namuose. Išvada – seneliai maitinami netinkamai, maisto tiekėjų laukia administracinė nuobauda.

Skundas gautas rugsėjį

Tauragės VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė l.e. viršininko pavaduotojo pareigas Lina Mėlinienė pranešė, kad informaciją apie situaciją Lauksargiuose tarnyba buvo gavusi anksčiau. Paaiškėjo, kad į šią tarnybą globos namų gyventojai kreipėsi rugsėjo pabaigoje. Žmonės skundėsi tuo pačiu, ką pasakojo ir „Tauragės kurjeriui“ – tvirtino, kad maistą globos namams tiekianti VšĮ „Kretingos maistas“ gamina ir tiekia mažo kaloringumo patiekalus, mažas porcijas, o ir pats maistas esąs prastos kokybės.

– Tauragės VMVT spalio 1 d. atliko patikrinimą maisto gaminimo patalpose (lopšelio-darželio ,,Žvaigždutė“ maisto tvarkymo skyriuje, Moksleivių al. 7, Tauragė) ir maisto išdalinimo vietoje – Tauragės rajono Lauksargių globos namuose. Nustatyta nemažai pažeidimų, – pasakojo L.Mėlinienė.

Susitarė

Patikrinimo metu nustatyta, kad seneliai maitinami pagal Lauksargių globos namų 7 dienų valgiaraštį. Pastarasis suderintas su paslaugos tiekėju VšĮ „Kretingos maistas“ ir patvirtintas Lauksargių globos namų direktoriaus Petro Zėringio parašu. Tikrintojai šiame abiejų šalių sudarytame valgiaraštyje įžvelgė nemažai neatitikimų.

– Sudarytame valgiaraštyje įrašytos ne visos rekomenduojamos maisto produktų grupės ir ne visais atvejais paros maisto produktų kiekis atitinka LR sveikatos apsaugos ministro 2007-12-29 įsakymo Nr.V-1090 rekomenduojamas maisto produktų paros normas socialinę globą gaunantiems asmenims, – sakė Tauragės VMVT inspektorė.

Negauna nei grietinės, nei sviesto

Mėsos ir mėsos gaminių vienam globotiniui rekomenduojama paros norma yra 110 g, tačiau pagal sudarytą valgiaraštį Lauksargių globotiniui skiriamas mėsos ir mėsos gaminių šešių dienų vidurkis sudaro 84 g.  Vieną dieną per savaitę duodama 75 g žuvies produktų. Senelių namų gyventojai, kaip paaiškėjo, visiškai negauna vaisių ir sulčių. Šio gėrimo jie turėtų gauti kasdien po 330 g. L.Mėlinienė pastebėjo, kad vietoje sulčių Lauksargių senelių globos namų gyventojams buvo tiekiamas tiktai iš sulčių pagamintas gėrimas, ir tai tik 2 kartus per savaitę. Iš rekomenduojamo pieno ir pieno produktų grupės globos namų gyventojai, maitinant kretingiškiams, negavo nei sviesto, nei grietinės, nei jogurto. O sudarytame valgiaraštyje (patiekalų pavadinimuose) buvo nurodoma, kad šie produktai yra būtent tie. Pavyzdžiui, buvo rašoma, kad naudojama grietinė (žirnių sriuba su grietine, burokėlių sriuba su grietine, kepti blynai su grietine ir t.t). O paaiškėjo, kad patiekalų gamyboje buvo naudojamas tepus riebalų mišinys 72% riebumo, 30% grietinės ir augalinių riebalų mišinys. Seneliai gavo per mažai cukraus, medaus, uogienės ir konditerijos gaminių.

Maistą ištyrė

Pažeidimų patikrinimo metu aptikta ir daugiau. Lauksargių globos namų 7 dienų valgiaraštyje nebuvo nurodyta paros energinė vertė kalorijomis (kcal). Pasak inspektorės, maistinė ir energinė vertė buvo nurodyta tiktai technologinėse kortelėse, tačiau jų paslaugos tiekėjas „Kretingos maistas“ nebuvo patvirtinęs. Paprastai rekomenduojama, kad  paros energijos norma mažiausiai judantiems 50–64 metų vyrams turi būti nuo 2175 kcal iki 2400 kcal, 50–64 metų moterims – nuo 1800 kcal iki 1950 kcal. Pietūs turi sudaryti apie 40 proc.  rekomenduojamos paros maisto energijos normos. Tad mažiausiai aktyvūs vyrai per pietus turi gauti ne mažiau kaip 805 kcal, o moterys ne mažiau kaip 666 kcal.

– Tikrinimo dieną valgiaraštyje nurodytų patiekalų technologinėse kortelėse buvo nurodyta, kad paros energinė vertė sudarė 2006,99 kcal. Pietums buvo pagaminta 50 porcijų patiekalų: burokėlių sriuba su bulvėmis ir grietine, maltas kiaulienos kukulis, troškintas raudoname padaže, virtos bulvės, morkų ir kopūstų salotos, kvietinė duona ir sulčių gėrimas. Mes atrinkome pietų meniu mėginius ir išsiuntėme juos ištirti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, – aiškino L.Mėlinienė.

Šią savaitę Tauragės VMVT sulaukė atsakymo – patikrinimo metu atrinkto pietų davinio faktinis kaloringumas sudarė 751 kcal, tai yra moterys gavo  pakankamai maisto energijos, o vyrai – ne. Nors šiaip pietų davinio energinė vertė buvo netgi 9 proc. didesnė nei deklaravo maisto gamintojai.

Tauragės VMVT specialistai atliko analizę, kokį maistą Lauksargių globos namų gyventojai gaudavo maistą gaminant vietos virtuvėje. Nustatyta, kad tuo metu pietų meniu būdavo 1050 kcal.

Skirs baudą ir tikrins

Tauragės VMVT viršininkas Kęstutis Patašius antradienį pasiaiškinti išsikvietė maistą Lauksargių globos namas gaminančius VšĮ „Kretingos maitas“ atstovus.

– Leidome jiems susipažinti su bylos medžiaga. Įmonė atlieka ir savo patikrinimą. Artimiausiu metu spręsime, kokią baudą skirti. Tačiau labiausiai tikėtina, kad pritaikius Administracinių teisės pažeidimų kodekso 189 straipsnį (prekių, paslaugų, žaliavų kokybės reikalavimų pažeidimas) įmonė bus nubausta 1000–2000 litų bauda. Be to, maisto gamintojai privalės peržiūrėti savo sudarytą valgiaraštį, kad trūkumai nedelsiant būtų pašalinti, – aiškino Tauragės VMVT viršininkas.

Pasak jo, ši nuobauda nereiškia, jog tikrinimų nebebus. Daug dėmesio senelių ir vaikų maitinimui žadama skirti ir ateityje, ypač bus kreipiamas dėmesys į ugdymo įstaigų ir socialinės globos įstaigų valgyklose gaminamų patiekalų kokybę, kaloringumą.

VšĮ ,,Kretingos maistas“ maitinimo paslaugas Lauksargiuose tiekia nuo šių metų liepos 23 d. Tauragės VMVT atstovai patikino, kad maitinimo paslaugas ši įmonė teiks tik iki tol, kol baigsis Lauksargių globos namų renovacija.

– Šios įstaigos virtuvė turi maisto tvarkytojo pažymėjimą. Turime jų prašymą sustabdyti veiklą laikinai, kol vyksta renovacija. Tad tikėtina, kad  jai pasibaigus (o tai žadama padaryti dar šiais metais – aut.past.) virtuvė maistą gamins toliau ir globos namų gyventojai vėl gaus jiems įprastą maistą, – sakė veterinarijos gydytoja inspektorė L.Mėlinienė.

Skaityti komentarus (11) Spausdinti  |   Siųsti

Panašūs straipsniai

Jūsų komentaras